Siirry suoraan sisältöön

Tiede ja tutkimukset

  • tehnyt

Helsingin eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa toimii koiratutkimustiimi nimeltään DogRisk. Päätutkijana toimii Anna Hielm-Björkman tiiminsä kanssa.

Koiratutkimuksen Dogrisk -tutkimusryhmässä tehdään translationaalista tutkimusta koirien sairauksiin altistavista ravinto-, perintö- ja ympäristötekijöistä sekä hajukoirien käytöstä syöpien toteamisessa. Tavoite on löytää syy-yhteyksiä varsinkin ravinnon ja sairauksien välillä. Tutkimusryhmä tutkii sairauksia, jotka koira sairastaa spontaaneina sairauksina ihmisten rinnalla (kuten atopiaa/allergiaa, syöpää, epilepsiaa, diabetes, OCD:ta ja nivelrikkoa).

Lisäksi tutkimustiimi harjoittaa monialaisia hajukoira projekteja. DogRiskin kouluttamat koronakoirat olivat Helsinki-Vantaan lentokentällä 2020-21 ja toiminnan pohjalta testattiin myös koirien osaamista validaatiokokeessa.

Tutkimusryhmä tekee nyt esim Japanin kanssa yhteistyötä, jossa syöpähajukoiria otetaan mukaan kansalliseen syövän seulontaan. DogRiskillä on myös menossa iso projekti Orton kipusairaalan kanssa, jossa arvioidaan koirien kykyä haistaa kroonisen kipukohtauksen ennen kuin se iskee.