Kyynpureman sattuessa, tai jos epäilet kyynpuremaa, toimi seuraavaa ohjetta noudattaen:
1) Soita heti eläinlääkäriin
2) Tarkkaile koirasi vointia. Koiran käytös voi muuttua nopeasti pureman jälkeen, ja se saattaa mennä vaisuksi. Jos koira ontuu, purema on todennäköisesti kyseisessä jalassa. Jos koira nuolee tai raapii tiettyä aluetta, purema saattaa olla siinä kohdassa. Kyynpureman alue turpoaa nopeasti, ja voit huomata siinä kaksi pientä, vierekkäistä pistettä, jotka ovat kyyn hampaanjäljet.
3) Älä koske puremakohtaan tai yritä esim. viilentää sitä tai hieroa sitä. Liike edistää myrkyn leviämistä kehossa, joten on erittäin tärkeää pitää puremakohta ja eläin mahdollisimman paikoillaan.
4) Jos mahdollista, kanna koirasi nopeasti autolle tai kotiin. Jos koira on iso, kulkekaa yhdessä suorinta ja vähiten rasittavaa reittiä. Koiran kantaminen estää myrkyn leviämisen ja vähentää kipua sekä shokkitilan riskiä. Ajomatkan aikana pidä koira mahdollisimman liikkumattomana.
5) Koiralle ei saa antaa kyytablettia ilman eläinlääkärin ohjetta. Kyytabletti on kortisonivalmiste ja se ei toimi vastamyrkkynä. Kortisoni saattaa jopa heikentää paranemisennustetta. Joskus eläinlääkäri voi suositella kyytablettia pureman jälkeen, esimerkiksi jos koira on aiemmin saanut anafylaktisen shokin käärmeenpuremasta tai purema on kuonon alueella.
Vaikka koirasi vaikuttaisi voivan hyvin eikä purema-alueella olisi merkittävää turvotusta, tai jos et ole varma puremisen olosuhteista, on suositeltavaa ottaa siitä huolimatta yhteyttä eläinlääkäriin. Käärme ei aina vapauta myrkkyä puremisen yhteydessä, mutta koirasi tila tulisi silti tarkistuttaa eläinlääkärissä. On vaikea arvioida itse pureman vakavuutta, joten ammattilaisen arvio on aina tarpeen.